Batikolás

PAPÍRBATIKOLÁS

Nagyon egyszerű technika. Kézműves foglalkozásokon, nyári táborok programjaként, céges rendezvényeken, születésnapi kerti zsúrokon, az érdeklődők nagy örömmel vesznek részt a papír batikolásában, vagy ahogy sokan ismerik, merítésben.

Az előre feloldott festéket egy üvegbe töltjük és a hosszában összegyűrt papírra folyatjuk mintha egy tűzhányó oldalán lefolyna a láva. Picit állni hagyjuk, hogy jól beszívja a papír a festéket. Ezt a folyamatot addig folytatjuk, amíg az összes szín felkerül. Minden alkalommal kicsi áthajtogatva a még festék tiszta felületre. Jól kinyomjuk a papírból a maradék nedvességet, és hagyjuk megszáradni. Vasalóval simára vasaljuk, és máris kezdődhet az ajándék csomagolása, papírvirág megformálása, a batikolt papírból tasak, boríték, doboz készítése.

Voltunk óvoda pedagógus napon, autista óvodában, általános iskolában, kézműves vásárral egybekötött bemutatón, a Szentendrei Néprajzi Múzeum/SKANZEN/ alkotónapi programjain.

Ha Ön is szeretne megismerkedni ezzel a technikával, kérem keressen minket: Kapcsolat>>

batikolásbatikolásbatikolás

KELME BATIKOLÁS

A batikolás mint tevékenység már évszázadok óta ismert, a forró távol-keleti nap termékeny talaján létrejött igazi népművészet.

A batikolás az anyag díszítése olyan módon, hogy az anyag bizonyos részeit forró viasszal fedjük. Ezután hideg vagy langyos festékfürdőbe helyezzük a darabot, amely a viasszal fedett részek kivételével tetszés szerinti színt - színeket - kap. A viaszréteg eltávolítása után az előbb lefedett részeken előtűnik az anyag eredeti alapszíne.

A "batik" szó jávai eredetű, jelentése "írni", "rajzolni", "festeni". Sokan nem elégszenek meg ezzel a nyilvánvalóan helyes értelmezéssel, és jelentését összefüggésbe hozzák a viasz megtörésével, amelynek révén a batik színes erezete keletkezik. Mások a "csepp" szót látják benne, eszerint a szó viaszcseppre utal. Vannak, akik "virágzás"-ként értelmezik; a legtöbb jávai díszítőelem ugyanis virágformájú.

A batiktechnika többezer éves. A franciaországi lyoni múzeum az ókori egyiptomi sírokból származó szöveteket őriz, amelyeknek díszítése viasztechnikával készült. Meglehet, ezek a darabok Indiából kerültek oda. Nagyon régi batikokat találtak Japánban, Kínában, a volt Szovjetunió területén. A batik egész Kelet-Ázsiában elterjedt.

Forrás: Lengyel Györgyi (terebess.hu)